Gebaar mee

 

Rosa gebaart naar Koen 
of hij wil Spelen.

 

Koen heeft wel zin om te 
spelen en gebaart terug.

 

Elkaar gebaren leren!

(3jr en 14mnd)

Lid van:

 

 

 Wat zijn nu eigenlijk baby-kind gebaren en voor wie is het.

Dat is heel simpel uit te leggen. Het is voor je hele gezin.
Een mooi rustpuntje in deze drukke maatschappij.
Een manier om samen met elkaar bezig te zijn. Papa, mama, kinderen, maar ook opa’s en oma’s, ooms en tantes. Het maakt niet uit.

Baby-kind gebaren zijn gebaren voor kinderen, die net even meer nodig hebben dan alleen het woord. Of misschien een vervanging nodig hebben voor het woord.

Je kunt namelijk al beginnen met oefenen wanneer je kind 6 maanden oud is. Het vergt even geduld voordat je resultaat terug krijgt. Maar heb geduld, het gebaar komt er aan!

Wanneer je kind er klaar voor is, geeft hij vanzelf gebaren terug. Misschien niet helemaal zoals jij het voordoet, maar dat geeft niet als je elkaar maar begrijpt.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat kinderen:

  • Veel minder frustraties hebben
  • Zich beter begrepen voelen
  • Eerder gaan praten
  • Meer zelfvertrouwen hebben
  • Het zeker heel fijn vinden dat ouders meer 1 op 1 met hen bezig zijn

Doordat de grove motoriek veel eerder is aangelegd bij kinderen dan de fijne motoriek, kunnen ze eerder gebaren dan praten.
Zodra je kind klaar is om te gaan praten, verdwijnt vanzelf het gebaar en wordt er plaats gemaakt voor het gesproken woord.
Maar soms kan het voor een kind ook heel makkelijk zijn om het gesproken woord net iets meer duidelijkheid te geven. Dus gebruikt hij het woord èn het gebaar.

Praten met je handjes zegt eigenlijk al genoeg. Door middel van gebaren vanuit de Nederlandse gebarentaal kunnen kinderen die nog niet praten of het moeilijk vinden om zich zelf verstaanbaar te maken, zich toch uiten.

Praten met je handjes geeft dus een kind het vertrouwen dat hij wel gehoord en begrepen wordt.